Rundstykker - 30. Stk.
Til rundstykker, håndværkere, horn og gifler
660 g vand
1150 g hvedemel
46 g gær
23 g salt
20 g bageenzymer eller S500
25 g hvedesur
660 g vand
1150 g hvedemel
46 g gær
23 g salt
20 g bageenzymer eller S500
25 g hvedesur
- Bland alt.
- Ælt 5 min. langsomt og 5 min. hurtigt. / til dejen er skær.
- Vej rundstykkerne af på 64 g pr. stk.
- Virk dem op som boller.
- Pensel dem med vand og dyp dem i blå- eller hvid- birkes, sesam eller andet.*
- Lad dem hæve i ca. 40 min. på plade et lunt og fugtigt sted.
- Sæt dem ind ved 250°C (varmluft).
- Sluk varmluften og giv dem 2 dl damp.
- Vent 1 minuts tid med at tænde varmluften igen.
- Skru ned på 210°C (varmluft) og bag dem i ca. 15 min.
Kan også dypes i hvedemel, men så bør man undgå at pensle dem med vand*
![]() |
Rundstykker m/ blå birkes |
Horn Se instruktionsfilm her: |
![]() |
Håndværkere vejes af på 255 g og virkes op. Hviler i 15 min. Presses flad, pendels med vand og deles i 4. dypes i blå birkes. brug herefter ovennævnte fremgangs måde. |
Er de 46 g gær tørgær❓
SvarSletNah, det ville overraske mig enormt. Tænker det er alm. Gær, da 12 g tørgær svare til 50 g alm gær, så 46 g tørgær ville svare til et par hundrede gram alm. Gær..
SletJeg har kun alm. Ovn som kan gå op til 250 grader!kan jeg godt lave rundstykker alligevel❓ Jeg lavede dine franskbrød i denne ovn med succes 🤗
SvarSletHejsa
SvarSletEr det frisk gær eller tør gær du bruger?
Venlig hilsen Stefanie
Frisk gær
SletJeg har netop forsøgt med tørgær og det virker overhovedet ikke😂
SletVirker fint med tørgær, bare husk at aktiver gæren iførst
SletDet er overhovedet ikke et problem at bruge tørgær, og det kan uden problem bruges ved bare at tilsættes meler uden først at blive opløst i vand. Jeg bager nok selv adskillige hundrede rundstykker i ugen, og det er en gammeldags opfattelse, at tørgær skal opløses i vand før brug i brød
SletKan man erstatte hvedesur med gær eller noget andet? I så fald, hvor meget gær skal bruges?
SvarSletNej, hvedesyr og gær har ikke meget med hinnanden at gøre
SletHvordan fungere det med dampen? Er det bare 2 Dl kogende vand ind i ovnen?
SvarSletOg kan rundstykkerne fryses?
Du kan nøjes med at spray med en forstøver ind i ovnen , lige når du sætter dem ind Uden varmtluft)og ca 2 min efter og så skru ned på 215 med varmtluft.
SletKan de faerdige rundstykker fryses og hvordan bases de efter nedfrysning?
SvarSletHvad er S500??
SvarSletAf nysgerrighed - hvorfor varmluft det udtørre jo brødet
SvarSletDet er jo netop meningen når du laver rundstykker. Ellers får du jo bare bløde boller
SletJoe men en bekendt der er tidligere bager har ordret udtalt: Varmluft er noget fanden har skabt når det handler om at bage brød der for spørgsmålet
SletDu kan ikke bage rundstykker under varmluft, ikke så de bliver sprøde I hvertfald
SvarSletTror jeg vil prøve din opskrift, og har lige et par spørgsmål:
SvarSlet1. Hvedesur er det nødv. og kan/skal jeg erstatte det med mel?
2. Mht damp er det 2 dl (kogende) vand ind i ovnen på ex. granitskærver/stål der er opvarmet i ovnen og så lukke dampen ud efter 2-3 min samtidig med at overskydende vand fjernes (granit skærver / stål incl)?
Hvedesur gør to ting, det giver smag og hjælper en anelse på hævninger så jeg ville personligt bruge det, men det KAN undværes du skal ikke erstatte det med mel.hvad angår damp så, ja, gør som du selv skriver, og du kan godt give det mere end 2 dl hvis fu ønsker, det kan være en fordel ved visse varmluftsovne
Slet