Meltyper

Hvedemel:

Latinsk betegnelse: Triticum
Udmalingsgrad ca. 75%

Hvedemel er den mest udbredte kornsort her i landet. Hvedemel laves af hvedekorn. Hvedemel har en rigtig god bageevne pga. protein (Gluten).

Gluten suger væske og får dejen til at hæve og sørger for at man ikke får et Flat brød. Gluten hjælper også med at holde på luften, så man får et luftig brød. Vis man tilsætter syre Fx. Kærnemælk bliver gluten stærkere. Hvedemel andvenes typisk i Franskbrød, Rundstykker, Kager og Wienerbrød m.m.Grahamsmel 

Fuldkornsmel/Udmalingsgrad 100%

Grahamsmel er fintformalede hvede med både kim og skaldele. Grahamsmel har en fin bageevne, men få at få en bedre bageevne kan man tilsætte noget hvedemel. Grahamsmel anvendes typisk i grovboller, Grahamsbrød.


Rugmel

Latinsk betegnelse: Secale cereale
Fuldkornsmel/Udmalingsgrad 100%

Rugmel er fintformalede rugkerner som kommer typisk fra almindelig rug, som man typisk dyrker i danmark. Rug er en meget robust kornsort. Rugmel indholder både kim og skal dele. Rugmel kan også sigtes, så det bliver hvidt lide som hvedemel. Rugmels protein danner ikke gluten, det betyder at rugdeje ikke hæver på samme måde som en hvededej. Rugmel har fra naturenside en smag og aroma, det kan derfor anvendes i næsten alt slags grovbrød. Rugmel bugtes blandes med andet slags mel for at fremme bageevnen.
Rugmel anvendes typisk i rugbrød, knækbrød, grovboller og rugstykker.


Fuldkornshvedemel

Fuldkornsmel/Udmalingsgrad 100%

Fuldkornshvedemel er groftmalet hvedekerner med skaldele og kim. Fuldkornshvedemel har ikke nogle særlig imponerende bageevne, derfor burde det blandes lidt hvedemel for at får den til at hæve bedre (tommelfingerregel halv fuldkornshvedemel og halv hvedemel). bruges som tilbehør i en dej, for at gi brødet et  groverstruktur og god aroma.

Durummel

Latinsk betegnelse: Triticum durum
Udmalingsgrad 75%

Durummel er lavet fint udmalet dunrumhvedekerner ud skal og kim. Durumhvede har et stort indhold af protein. og en rigtig god sugeevne.
Bornholm er en af de eneste steder i Danmark hvor man kan dyrke durumhvede, men det bliver mest dyrket i Indien, Nord - og Sydamerika og omkring middelhavet. Durummel har et højt proteinindhold end alm. hvede.
Durummel bruges fx. til pasta og Ciabattabrød m.m.Speltmel

Latinsk betegnelse: Triticum spelta
Udmalingsgrad: 80%

Spelt er en meget gammel kornsort som stammer helt tilbage fra 6000 år før kristus fødsel. Spelt er kommet meget på mode igen i de senere år, fordi at spelt har en god aroma. Spelt har en god bageevne, melet indholder ikke så meget gluten som fx hvedemel, og på grund af det må man ikke ælte en speltdej for længe eller kraftigt i din røremaskine. Speltmel kan i dag fås i mange forskellige udmalingsgrader.
Speltmel bruges blandt andet i speltboller


Sigtemel/Halvsigte

Sigtemel er en blanding af sigtet hvedemel og malet rug.
blandingsforhold er der ingen standard for, men det ligger som regel på mellem 50/50 eller 30% rugmel og 70% hvedemel. Sigtemel er god og bruge i dej som skal hæve længe.
Sigtemel bruges fx til sigtebrød.
Hvidhvede


Hvidhvede er en forholdsvis ny kornsort på det danske marked. Hvidhvede har næsten de samme egenskaber som almenlig hvedemel. Hvidhvede er fuld på fibre, vitaminer og mineraler. Hvidhvede har 3 gange så meget fibre som almenlig hvedemel. Hvidhvede har ikke passeret nogle sigte på møllen.Havreklid

Havreklid er  fiberrige skaldele fra havre. Havreklid har ingen bageevne, men gi'r brødet en god smag.
Havreklid indholder kostfibre.
Hvedeklid

Hvedeklid er fiberrige skaldele fra hvede. Hvedeklid har ingen bageevne, men gi'r brødet en god smag. Hvedeklid indholder kostfibre.Fotos: dk.finax.com og gocook.dk

Kommentarer

Populære opslag